Aksel betyder noget for Zia

Zia får julelys i øjnene, når hun ser Aksel, men det gælder også den anden vej. Sådan har det været siden Zia begyndte at komme forbi hver 14. dag for at blive luftet af Aksel.

Aksel og Zia er kommet til at kende hinanden, fordi medarbejderne i Botilbuddet Vester Hassing, hvor Aksel bor, har arbejdet med at finde frem til, hvad han drømmer om. Men hvordan finder man frem til, hvad et menneske drømmer om, når der ikke er ret meget sprog, der kan hjælpe på vej?

Helle Thomsen som er socialpædagog på botilbuddet fortæller, at det i høj grad handler om at kende de små signaler, der er udtryk for begejstring. Ifølge hende er de kommet langt ved at lægge mærke til, hvad der interesserer ham og i hvilke situationer, han bliver rigtig glad.

I Vester Hassing er der mange, der lufter hunde. Hver gang Helle og Aksel er ude at gå tur bruger Aksel de få ord, han har til at tale om hundene. “PAX!”, siger han, når de møder en hund på vejen. Det hed nemlig den hund, de havde i Aksels barndomshjem. Og når en hundeejer stopper op og lader Aksel kæle for hunden, er det tydeligt, at han bliver meget begejstret.

Et venskab kunne måske starte med at Aksel og en af hundeejerne gik en tur med hunden i ny og næ. Muligheden blev diskuteret blandt medarbejderne og Aksel var med på at hænge et opslag op i Brugsen. De ventede i spænding og var næsten ved at miste modet. Pludselig skrev Dorthe Sletting, at hun gerne ville komme på besøg med Zia.

De første gange gik Helle med, når de skulle ud på tur. En succesoplevelse ville uden tvivl kræve, at både Dorthe og Aksel blev forberedt på opgaven. En opgave der for Aksel er et vigtigt hverv. Han skal jo lufte Zia, og får udleveret både godbidder og hundesnor, så snart Dorthe og Zia kommer ind ad døren.

Zia glæder sig altid til de skal ses, og mens hun løber hen og får et kram af Aksel, hilser Dorthe på de andre 5 beboere i huset. Dorthe og Zia har deres naturlige gang i huset. Og Aksel har fået to gode venner, som er hans alene. De kommer for at besøge ham, og beboere og medarbejdere er blevet vant til at identificere Aksel med det nye hverv som hundelufter. Der er stor respekt for at Aksel kan gå tur med Zia, og alle kan se han har betydning, når han udfører sin opgave.

At arbejde ud fra drømme og spørge ind til borgernes drømme er, selvom det kan opleves som tidskrævende, enormt motiverende for medarbejderne. Ifølge Helle smitter det gode resultat og Aksels humør også af på hende. Hun får lyst til at arbejde på samme måde med andre borgere og tænker samtidig, at Aksel nok faktisk kan endnu mere, hvis de hjælper ham med at se mulighederne. Aksel er for eksempel god til at feje, og derfor prøver Aksel nu, om han kan lide at løse nogle opgaver som vicevært – han har endda fået en flot jakke, så alle kan se det.

Axel med Zia

“Livskraft” betyder ENERGI TIL AT LEVE OG UDFOLDE SIG

I Botilbuddet i Vester Hassing har medarbejdere og borgere arbejdet med drømme som motivation for udvikling. Det har de gjort gennem Projekt Livskraft som har til formål at skabe tilbud, der har større værdi for borgeren.

Den fireårige Udviklings- og Omstillingsplan har givet mulighed for at finde nye veje til at skabe fremtidens velfærd. Gennem Projekt Livskraft tager de udgangspunkt i det, der giver lys i øjnene hos det enkelte menneske. Nogen kan selv udtrykke, hvad de drømmer om, mens andre ikke selv kan beskrive deres drømme. Drømme og selvstændighed er alligevel udgangspunktet i tilgangen og man kan spørge sig selv: Hvad er det mon egentlig, borgeren rigtig gerne vil?

Læs mere om Botilbuddet i Vester Hassing