En vov’et affære

Det startede som en lidt tilfældig indskydelse – Anne tog sin godmodige hund Nova med på arbejde for at give beboerne på Henning Smiths Vej 7 en hyggelig oplevelse. Det har nu udviklet sig til et mere fagligt sigte, fordi det viser sig, at hundenes ubetingede nærhed giver beboerne stor tryghed, glæde og velvære.  

Hundene logrer med halen, og beboernes øjne stråler. Ingen tvivl om, at der er gensidig værdi i at være sammen. Når der er udsigt til hunde-besøg, fremgår det på tavlen med et foto, og det skaber positiv forventning blandt beboerne.

Men det er ikke kun hyggeligt – det er også sundt. En af beboerne har fx lettest ved at få motioneret, når aktiviteten har et konkret formål, og derfor er det ren lykke, når 20 minutters gåtur belønnes med at kunne hente Nova, og tage ham med tilbage til botilbuddet. Mange tidligere tiltag for at motivere denne beboer til motion har været forgæves – nu er det ingen sag at trave en endog lidt længere tur hjemad, fordi hunden har brug for det!

Cathrine er pædagogstuderende, hundeejer og optaget af de funktioner, som hunde kan indgå i. På Nordjyllands Dyreadfærdsklinik har hun derfor trænet sin ene hund, Fysen, til terapihund, og selv fået viden om såvel hundes psyke og adfærd som menneskers reaktioner på samværet. Med Anne som vejleder var det derfor oplagt at udviklingsopgaven på 3. semester kom til at omhandle hundes betydning for beboerne. Og det har givet gode oplevelser og resultater.

En beboer med sukkersyge havde pludselig for højt blodsukker og skulle helst bevæge sig med det samme for at stabilisere det. Beboeren blev utryg, men da Fysen hoppede op i rollator-kurven, skiftede beboerens fokus, og det blev en skæg gåtur med opmærksomheden rettet mod at give Fysen en køretur. Medarbejderne observerer et sjældent glædestrålende ansigtsudtryk hos beboeren.  

Vi kunne også møde synet af en hund, der ligger på måtten og venter foran beboerens indgang – dét giver følelsen af at have betydning for nogen, og dermed lysten til at komme i gang og være mere aktiv.

Forskning viser, at det på mange måder er sundt at have et kæledyr. Den fysiske berøring, når man aer en hund, sætter gang i kemiske processer i hjernen. Der frigives beroligende og motiverende stoffer som endorfin og dopamin, ligesom stresshormonet kortisol falder. Oxytocinniveauet (populært kaldet kærlighedshormon) stiger, og det sker generelt ved nærvær og kropskontakt. Når vi af fysiske eller psykiske årsager har vanskeligt ved at danne tætte, intime relationer til andre mennesker, så er der færre muligheder for at opnå disse velværestoffer.

Kontakt med hunde kan derfor være et supplement til den professionelle støttefunktion, som medarbejderne udfører. Beboeren oplever at have et ansvar for at tage sig af og korrigere. Det giver selvtillid og stolthed, ligesom hunden er naturlig at samles om – den bliver social brobygger.

Anne og Cathrine er ikke i tvivl om, at hundenes tilstedeværelse øger livskvaliteten og aktivitetsniveauet. Nova smyger sig med en beboer, der skal have et eftermiddagshvil – det er tid til en pause, og så kunne det jo også være, der faldt en godbid af.

Indlæg indsendt af Ann Kinly Klinge

Fakta:

  • Henning Smiths Vej 7 er et botilbud i Fagcenter for mennesker med udviklingshæmning og døve. Læs mere om Botilbuddet Hennings Smiths Vej 7
  • Der er 14 beboere fordelt på to etager.
  • Det er stadig mere ”held en systematik”, der sikrer muligheden for gode hunde-relationer på Henning Smiths Vej 7. Det kunne være interessant at undersøge, om flere godmodige hunde (og frivillige hunde-ejere) kunne blive besøgsvenner både her og i andre botilbud.
  • Nordjyllands Dyreadfærdsklinik, Ved Banen 4, 9400 Nørresundby. Arbejder bl.a. med ”læse-hunde”, der er trænet i at være lyttere, så børn med læsevanskeligheder får en tryg og rolig stund til at øve sig i at læse. Og også når børn skrækslagne tager plads i tandlægestolen, kan en hund med rette træning være en god støtte.