Grøntsagsmesteren og brødmageren

En mørk morgen, mens regnen pisker ned går jeg ind af den hvide glasdør til ARK – en arbejdsrehabiliteringsklub for mennesker, der har følger, efter at de er blevet ramt af en blodprop i hjernen, hjerneblødninger eller andre hjerneskader. De har ventet på os, og der er varme på.

Inden for i ARK er Dannie er i fuld gang med at bage morgenbrød til de andre brugere, mens Lars ordner grøntsagerne og klarer kaffen. De to mænd møder ind kl. 7 næsten hver morgen for at lave morgenmad til de andre inden morgenmødet. Det er en frivillig indsats, som de gør med glæde, fordi det giver dem noget at stå op til. Det giver dem indhold i hverdagen og driver ensomme dage på flugt. Og ensom er der vist ingen, der er, når de er hos ARK, hvor humoren åbenlyst flyver rundt i lokalet, og det er tydeligt, at de er her for hinanden.

“Det er den bedste tid på dagen. Venskab og fællesskab betyder noget. Og det betyder alt, at have noget at stå op til“, siger Dannie, der bliver suppleret af Lars: “Det er røvkedeligt at sidde hjemme. Tiden bliver for lang. Her er søde mennesker at tale med, fup og fiduser og jeg bliver trist, når jeg skal hjem igen om eftermiddagen”.

Begge har de gjort store fremskridt både mentalt og fysisk, siden de startede i det uvisiterede tilbud efter de, for henholdsvis 5 og 6 år, siden blev ramt af hjerneskade og måtte lære livet at kende helt forfra. “Jeg har fået mere selvværd og selvtillid. Jeg føler, jeg er noget værd – og så kan jeg læse mails, skrive sms’er og spille på mine odds nu – det kunne jeg ikke før, jeg begyndte her”, siger Lars om den udvikling, han har gennemgået. For Dannie er der sket store fysiske ændringer. Han er begyndt at træne næsten hver dag og kan nu gå rundt uden krykker. Det betyder, at han hver eftermiddag også kan hjælpe Frelsens Hær med at samle penge ind til gode formål. En aktivitet, som jeg kan mærke, betyder rigtig meget for ham.

I fremtiden drømmer Dannie om at få et job, bare et par timer om dagen: “Jeg ville meget gerne have et job som flaskemedarbejder eller med at sætte varer på hylder fx i Silvan eller Føtex. Det drømmer jeg om”, fortæller Dannie. “Og hvad med dig, vil du også gerne have et job?”, spørger jeg Lars “Narhj, det tror jeg ikke. Jeg kan jo ikke engang gå ordentligt, så jeg kan ikke have et job, tror jeg”. Dannie prikker til sin kammerat “Hold da op, du er da mester i at skrælle kartofler, du kan skrælle kartofler til 35 mand… og lave grøntsager og salat”“jae, jo måske…” siger Lars og ser alligevel lidt drømmende ud, “…så skulle det måske være i en lille restaurant, hvor de ikke kun bruger maskiner”, slutter han.

Læs mere om ARK Aalborg