Mikkel skabte sin egen drømme-STU i Kaffé Fair

IMG_0290 SH web

En ung fyr spurgte Kaffé Fair om han måtte komme et halvt år i praktik. Halvandet år senere sidder han ved et festbord i Kaffé Fair sammen med sin mor, mormor og to mentorer. Alle smiler, men størst smiler Mikkel. Han fejrer, at han er dimitteret fra Egebakken, og at det, der udviklede sig til halvandet års praktik, fortsætter ud i en Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) i Kaffé Fair efter sommerferien.

At se et potentiale i andre
Mikkel er født med autisme, og han har ikke haft et nemt skoleforløb. Da han kom til Egebakken, havde han gået på to skoler forinden. I den første tid var han utryg, udadreagerende og aggressiv. Der var tale om fastholdelse og enerum. En dag mødte han en lærer, som havde bemærket en særlig interesse for madlavning hos Mikkel. Hun lånte ham Mette Blomsterbergs bagebog, og selvom han hidtil havde haft store læsevanskeligheder, læste han nu sit første ord: ”Polynesisk vaniljestang”.

Da den polynesiske vaniljestang kom ind i Mikkels liv kom også glæden og ikke mindst modet til at forfølge drømmen om en tilværelse med madlavning og kagebagning. Han tog sagen i egen hånd og henvendte sig til Kaffé Fair med det klare mål for øje at fortsætte i et STU-forløb.

Den bedste udgave af sig selv
I Kaffé Fair er der plads til alle, og netop dét vokser Mikkel af. Han er den bedste udgave af sig selv, når han arbejder i køkkenet, anretter buffet eller taler med kunder. I rendyrket begejstring tager han opskriftsbøger med, inspirerer sine kollegaer, møder til tiden og er altid glad og tjenstvillig.

Faktisk er han så dedikeret til Kaffé Fair, at han har været med på STU-messe i Gigantium. Her fortalte han om STU-uddannelsen og opfordrede andre ligesindede til at være aktivt opsøgende, hvis de som han ønsker at skræddersy deres eget STU-forløb. Selvom Mikkel først begynder sin uddannelse efter sommerferien, kommer han allerede nu med gode inputs til, hvordan STU-undervisningen kan forenes med køkkenarbejdet.

En fremtid på den rette hylde
Drømmen er at tage et hygiejnebevis og et kantinebevis, så han på sigt kan få fast arbejde i en kantine med tilberedning og klargøring af frokostretter. Og Mikkel har i dén grad fundet sin rette hylde og eksperimenterer videre i køkkenet derhjemme med avancerede kageopskrifter til familien, som eksempelvis en kagecreme til diabetikere.

Heldigt var det, at en opmærksom lærer så Mikkels potentiale frem for hans begrænsninger. Beundringsværdigt var det, at Mikkel selv fandt Kaffé Fair, og vigtigt var det, at den socialøkonomiske virksomhed så muligheden i en STU-elev. For Mikkel og hans nærmeste betyder det et lykkeligt liv til forskel.


FAKTA:
Kaffé Fair er en socialøkonomisk virksomhed for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Afdelingen i Hammer Bakker åbnede d. 1. Marts 2015 og er en kantinedrift for de ansatte i Ældre- og Handicapforvaltningens administration. Arbejdspladsen er rummelig med meningsfulde beskæftigelsesmuligheder for borgere, der som følge af deres handicap har svært ved at finde beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked. Der er plads til forskellighed og et fokus på det fælles tredje, som desuden gør at unge borgere med et handicap får mulighed for at afklare deres kompetencer eller arbejdsevne i forhold til et STU-forløb.

Læs mere om Kaffe Fair