Sammen om Ønskehaven

En duft af brænderøg, ristede pølser og samskabelse fyldte luften mens efterårssolen lunede på terrassen. En smuk fredag eftermiddag i det tidlige efterår var perfekt til indvielse af Ønskehaven på Dagcenter Virkelyst.

Borgere og medarbejdere på Dagcenter Virkelyst har i flere år drømt om at anlægge en have uden for grupperummenes ruder. Det er nemlig ikke så enkelt at komme uden for og mærke vinden i håret og indånde den friste luft, når haven ligger brak, og ikke alene er uskøn at se på, men faktisk også er utilgængelig, hvis man bruger rollator eller kørestol.

Når man tidligere kiggede ud over den gamle have, var det svært at se for sig, hvordan haven skulle kunne forvandles til en grøn oase med mulighed for træning, leg og samvær. Alligevel tog handlekraftige borgere, medarbejdere og ledelse udfordringen op. De tegnede haven, som den skulle se ud for at passe til de knap 70 mennesker, der kommer på Virkelyst. Det blev en tegning af en have med flisegange, der leder rundt til forskellige grønne zoner, indrettet til mange forskellige aktiviteter som fx spil, musik, havearbejde og udendørs måltider over bål og grill. Og da først tegningen var på plads var de fast besluttede på, at de ville realisere den nye have.

Fra brak til sand ønskehave via samskabelse
Det særlige ved den nye have er, at Dagcenter Virkelyst ikke har været alene om det. For at realisere haven for få midler og samtidig tage udgangspunkt i genbrug og bæredygtighed blev virksomheder i omegnen og naboer til Dagcenter Virkelyst inviteret til at bidrage med arbejdskraft eller materialer, de kunne undvære.

Den invitation blev der taget rigtigt godt imod og mange virksomheder har doneret flotte bidrag som fx fliser, planter og sand til haveprojektet. Tillige private borgere har dyrket stiklinger hjemme i haverne, som er blevet afleveret til dagcentret op plantet, efterhånden som haven tog form.

Klar til indvielse
Nu er ønsket endelig gået i opfyldelse og haven er en realitet. Virkelyst har fået sin grønne oase. Men de kom ikke sovende til den. Tværtimod. Alle har knoklet, alle har hjulpet med det de kunne, og først i ellevte time inden indvielsen kom de sidste planter i jorden.

Jonas Buchvoll Nielsen på 26, har også været med til at anlægge haven. Han bor på Vikingevej og kommer på Dagcenter Virkelyst næsten hver dag. I perioden mens haven er blevet anlagt har han spillet mindre på computer end han plejer, fordi han i stedet har hjulpet med at flytte grene over i containeren og feje sand ned mellem de nye fliser ”det var svært for vi havde bundet kosten fast på stolen, men det virkelig fede var, da kranen kom og løftede den store bus (cafébus, som borgerne kan bruge til eftermiddagskaffe eller til at lege, de kører bus, red.) ind”, fortæller Jonas, som slutter med at fortælle, at han synes haven er flot, og at det er vildt, den er færdig nu.

Ved indvielsen fremhævede assisterende leder Susanne Hansenfremhævede det imponerende resultat og takkede sponsorerne for at hjælpe med at realisere drømmen om haven. ”Jeg er så stolt! Stolt over at være med. I har plantet træer og buske og gjort en gerning, som vil være her længere, end vi selv er her. Det er til glæde for rigtig mange mennesker i fremtiden. Og vi har bevist, at vi med fælles hjælp kan nå rigtig langt. Tusind tak”

dsc_1274
Mange virksomheder har bidraget til realiseringen af den nye have ved Dagcenter Virkelyst. Skiltet her er fremover en permanent del af haven, som minde om hvad der kan lade sig gøre når man engagerer gode kræfter i lokalområdet.

Haven er sponsoreret af følgende virksomheder:
Klu Materiel Nord A/S: klunord.dk
SOS Dansk Autohjælp: www.dah.dk
FC Beton A/S: www.fc-beton.dk
Svenstrup Vognmandsforretning: www.svenstrupvf.dk
Skiltexperten: www.skiltexperten.dk
BMS: www.bms.dk
Det Obelske Familiefond: www.obel.com
Thyboesminde Stauder: www.thyboesminde.dk
Kristian Rytter A/S: www.kristianrytter.dk
Air Truck Sea Cargo A/S: www.atscargo.dk
Stenhuggeren Aalborg Aps: www.stenhuggerenaalborg.dk
Entreprenør Tommy Pedersen Aps
Katinkas mindefond